Specialist op het gebied van het headshaking-syndroom
Casussen onderzocht
jaar ervaring
Slagingspercentage
Wie ben ik
Ik ben Janneke Zijderveld (32) en ik woon samen met mijn kat Siep in de prachtige Dordtse Biesbosch.
Ik wordt er iedere dag weer heel blij van als de reeën door mijn tuin lopen, de zon opkomt en ik lekker kan hobbyen in mijn moestuin.
Dankzij de problemen die ik ervaarde met mijn paard Stratford ben ik uiteindelijk geen stalruiter geworden maar de therapeutenkant opgerold en heb ik sindsdien me vooral toegespitst op hoofdproblematiek bij paarden.
Het headshaking-syndroom heeft mijn fascinatie gegrepen en tot op de dag van vandaag niet meer losgelaten.
Ik ben zelf lekker to the point, en vind het belangrijk dat dingen vooral logisch zijn.
Één van mijn talenten is om complexe dingen op een hele begrijpelijke Jip en Janneke manier uitleggen. Ik geloof namelijk dat als jou kennis verbeterd, dat jij daardoor ook in staat bent om betere keuzes te maken voor jouw paard. En dat als gevolg daarvan het resultaat beter wordt.
Helaas is er voor het headshaking-syndroom geen kant en klare oplossing, maar met de juiste aanpakstrategie en mindset is er voor 95% van de headshakers zeker een oplossing mogelijk.
Daar help ik je met alle liefde mee!
mij ontdekkingstocht met headshaking
Het was 2015 toen ik voor het eerst in aanraking kwam met een paard dat leed aan het headshaking-syndroom. De eigenaar had op dat moment al zo'n beetje alles geprobeerd en was ten einde raad. De tics waren zo heftig dat haar paard in een donkere box stond, alle prikkels vermeden moesten worden. En eigenlijk was het niet meer zo'n paardwaardig leven. Via één van haar stalgenoten had ze gehoord dat ik werkte met een methodiek dat waarin ook het hoofd werd meegenomen onder behandeling. Ze hoopte stiekem dat dit de doorslag zou geven voor haar merrie.
Maar helaas... want ondanks dat ik genoeg aandachtspunten vond op haar hoofd, en ook best een duidelijk beeld had van waar het probleem kon zitten... kwam ik met mijn behandelmethodiek die ik toen toepaste (CST) niet verder. Het leek zelfs wel alsof ik tegen de Chinese en Berlijnse muur op aan het behandelen was.
Er was op dat moment ook medisch nog helemaal niet zoveel bekend over het headshaking-syndroom. Het werd eigenlijk meer gelabeld als een 'stalgebrek' zonder aantoonbare reden. Wel kwam er al vaker naar voren dat pollen, zonlicht of aanraking van invloed zouden zijn, maar een concrete oorzaak ... ho maar! Laat staan een oplossing! Op dat moment vonden er al wel proeven plaats waarbij zenuw blokkers werden uitgeprobeerd, maar dat was het dan ook wel.
Wat mij in eerste instantie bezig hield was dat ik duidelijk zag dat dit paard leed aan heftige pijnen, maar met wat er medisch over bekend was, en wat ik zag bij deze merrie dat kwam niet bepaald overeen. Dat irriteerde me eigenlijk vooral, en nog frustrerender vond ik dat ik allerlei dingen zag aan haar hoofd... maar dat de behandeling niet aansloeg. Hoe kon dat?
Dat was wat mijn irritatie veranderde in fascinatie... en dus begon ik dat uit te pluizen. Eerst door te kijken naar vergelijkbare klachten bij mensen, later door hele anatomieboeken door te spitten. Allerlei theorieën te maken, die te polsen bij verschillende dierenartsen. Ik begon me steeds meer en meer te verdiepen in deze aandoening, en tegelijkertijd zocht ik naar manieren om mijn pakket aan behandeltechnieken en inzichten uit te breiden.
Uiteindelijk kreeg ik een methodiek tot mijn beschikking waarbij er via fascia werd ingewerkt op diverse lichaamssystemen van het paard. Een gevoel in mijn onderbuik zei me dat ik dit op het paard van mijn klant moest proberen, en dus belde ik haar op en vroeg ik of ik dit mocht testen. Op dat moment had ze niets meer te verliezen, en dus ben ik aan de slag gegaan.
Wat heel bijzonder was, dat ze zich nu wel liet behandelen en sterker nog... ze kwam in volledige overgave. Dat alleen was al een mooi gegeven. Maar had het dan ook echt geholpen? In de eerste dagen na de sessie veranderde er niets. Maar na de derde dag was het schudden ineens verdwenen. Heel bijzonder, want we wisten nog steeds niets behalve dat het had geholpen... Dus besloot ik om dit verder te gaan onderzoeken.
Maar toen de volgende casus zich aandiende, liet dit paard weliswaar dezelfde tics zien maar wel een ander beeld qua scheefheid en blokkades. En het toepassen van de techniek die voor mijn eerste casus zo goed had gewerkt, werkte nu NIET! Je snapt hem al... nog meer irritatie en dat heb ik weer omgebogen naar fascinatie waardoor ik me nog meer begon vast te bijten in het onderzoeken van deze klachten.
Ik had toen nooit kunnen bedenken dat dit zou leiden tot een jarenlang onderzoek waarin ik honderden casussen onder mijn zorg zou krijgen. Laat staan dat ik ontdekkingen zou doen over de onderliggende oorzaak, verschillende vormen en een aanpakstrategie om de slagingskans zo groot mogelijk te maken.
In de loop der jaren heb ik honderden headshakers onderzocht en behandeld. In deze periode ben ik tot allerlei ontdekkingen gekomen, heb ik verbanden weten te leggen en heb ik me ook helemaal gespecialiseerd in het fenomeen 'Headshaking'. Naast alle paarden van anderen heb ik ondertussen ook zelf twee paarden gehad met het headshaking-syndroom, welke ik dankzij al mijn opgedane kennis en ervaring weer relatief snel klachtenvrij heb gekregen. Ik weet dus als geen ander hoe het is om een headshaker te hebben, en hoe wanhopig je dat soms kan maken als eigenaar. Maar tegelijkertijd gaf dat me wel een enorme drive en passie om anderen te helpen om dit probleem op te lossen!
Mijn lieve merrie maar bleef schudden met haar hoofd. Het was soms heel zielig om te zien. De dierenarts had mijn merrie al bekeken. Er bleek een kies in haar kaak te zitten welke aan het irriteren was, en deze is er toen uitgehaald. Ook daarna bleef mijn merrie schudden. Ik heb zelf nog pollennetjes ect. geprobeerd maar niets hielp bij haar.
Janneke is toen bij ons gekomen en heeft mijn merrie behandeld. Mijn merrie had veel spanning in haar lijf en had veel druk op haar hoofd. Eerst vond ze de behandeling helemaal niks en gaande weg zag je dat Janneke haar vertrouwen won en dat ze rustiger werd.
Janneke is echt een topper, neemt de tijd en werkt met veel rust en liefde voor het paard. Ze heeft mijn merrie volledig klachten vrij gekregen en ben haar daar ook eeuwig dankbaar voor.
Pamela
Paard: Trea
Mijn paard begon zo’n 3 jaar geleden met headshaking. Hij maakte een ‘rare’ tik met zijn hoofd, een soort snel ‘ja’ knikken. Hij deed dat in de paddock en op een gegeven moment begon hij het ook tijdens het rijden te doen. Via facebook ben ik bij Janneke terecht gekomen. Janneke heeft veel kennis en een enorme liefde voor paarden. Ze wil paarden echt helpen en paardeneigenaren de kans geven om te leren over hun paarden. Ik heb Janneke bij mijn paard Chico gevraagd en zij heeft hem behandeld. Na de eerste keer kon ik direct na de behandeling al verschil merken, tijdens het rijden was zijn tik al aanzienlijk minder.
Na zijn tweede behandeling was de tic tijdens het rijden nagenoeg over. Chico werd steeds losser in zijn lijf en in de aanleuning werd hij steeds fijner. Janneke behandelt het hele paard en dat kon ik goed merken. Chico heeft diverse behandelingen van verschillende therapeuten gehad, maar hij heeft nooit heel duidelijk verschil laten merken, maar dat is nu wel anders. Hij werd ook in het rijden ook steeds fijner. Ik ben hem weer gaan starten en nu rijden we ZZlicht.
Simone
Paard: Chico
mijn advies aan jou
Je zou ervoor kunnen kiezen om van alles te gaan proberen bij je paard, in de hoop dat het werkt. En de headshakingsklachten als sneeuw voor de zon verdwijnen.
Maar helaas... dat is meestal geen garantie tot succes. Sterker nog, vaak krijg je de ene teleurstelling na de andere te verwerken. En ben je veel tijd aan het verspillen aan allerlei dingen, waarvan je niet zeker weet of je uberhaupt wel in de juiste richting denkt.
Het oplossen van het headshaking-syndroom vraagt een totaalaanpak inclusief toewijding van jou kant. Er is nu eenmaal geen kant en klare oplossing die werkt voor ieder paard. Het is ook geen kwestie van even iets fixen!
Gelukkig is er wel een aanpakstrategie, die niet alleen logisch is maar ook zorgt dat jouw slaginskans wel 95% zijn! Dus mijn advies aan jou... Kies voor mijn aanpakstrategie en ga eerst aan de slag met het uitsluiten, onderzoeken, analyseren en dan pas kom je bij een passende oplossing voor jouw paard.
Ontdek wat jij kunt doen om de klachten van jouw paard op de juiste manier aan te pakken!
In de podcast serie 'van oorzaak tot oplossing' ga ik in gesprek met eigenaren van headshakers over hoe hun de klachten van hun paard hebben aangepakt.
Ontdek of jouw paard een échte headshaker is, of niet! En ontvang gratis tips over wat jij in dat geval het beste kunt doen, om jouw paard te helpen.
In deze reeks met artikelen geef ik je tips en tricks om de klachten van je paard beter te begrijpen en echt met wortel en al aan te pakken tot klachtenvrij paard.
Kan ik de situatie van mijn headshaker aan je voorleggen?
Het is heel begrijpelijk dat je het allerliefst een paar extra ervaren ogen zou willen op de situatie van je paard! Daarom heb ik binnen mijn begeleide programma daarvoor een mogelijkheid gecreëerd zodat jij me jouw situatie kan voorleggen, vragen kunt stellen zodat ik je kan adviseren en begeleiden in het proces van het vinden van een blijvende oplossing! Klik hier om alles te lezen over dit programma.
Heb je adviezen over wat ik het beste kan doen met mijn headshaker?
Absoluut! Ik heb tientallen tips en adviezen voor je die je kunt vinden in één van mijn vele artikelen, de podcast, de headshaking check maar ook op social media! Zorg dat je me volgt op facebook en instagram!
Kan ik een afspraak met je maken om mijn paard te laten onderzoeken en behandelen?
Dat kan zeker, mits je mijn begeleide programma de Headshaking Guide hebt gevolgd! Klik hier om dit programma te bekijken.
Helaas zijn er meer paarden die lijden aan het headshaking-syndroom, dan die ik in m'n eentje kan helpen. Dit heeft er in het verleden al diverse keren voor gezorgd dat de wachtlijst opliep tot ruim 6 maanden. Het is helaas voor mij mogelijk om iedereen te helpen, en om klaar te staan voor alle vragen die daarbij komen kijken. Daarom heb ik er bewust voor gekozen om enkel nog paarden onder behandeling te nemen van deelnemers aan mijn programma de Headshaking Guide. In de Headshaking Guide gaan we eerst stap voor stap de juiste aanpakstrategie hanteren, waardoor jij als eigenaar over de juiste kennis en tools beschikt om de klachten van je paard op te lossen. Dat vergroot de slagingskansen enorm, plus het scheelt in het aantal nodige behandelingen. Dus win win voor ons beide.
Maak je wel eens een uitzondering voor mensen die al alles geprobeerd hebben?
Nee. Dit klinkt misschien een beetje cru, maar "alles" is een breed begrip. Er zijn absoluut mensen die al veel hebben geprobeerd, maar vaak zonder dat ze weten wat er nu echt aan de hand is met hun paard. Alles is dus gebaseerd op een vermoeden, en daardoor zijn er heel veel dingen in het rijtje met uitprobeersels al niet eens relevant voor het aanpakken van de klachten. Daarom is het dus des te belangrijker om eerst goed onderzoek te doen, voordat je van alles gaat proberen.
Zelfs als de dierenarts het niet meer weet, wil het niet automatisch zeggen dat je een uitzondering bent. Heel vaak is er gefocust op symptomen en symptoombestrijding. Dat heeft niets te maken met een gedegen onderzoek en het aanpakken van de oorzaak.
Dus natuurlijk is het vervelend als je daardoor al veel tijd, geld en energie kwijt bent, maar ook logisch dat er nog niets is opgelost! Mijn advies in zo'n geval is... laat het los! Niet alleen de frustraties, maar ook alle labels die je op je paard hebt geplakt en begin opnieuw.
Leuk? Nee, wel noodzakelijk!
Mijn zelfgefokte merrie Haya was altijd al onrustig met haar hoofd. Sinds 2 jaar is het zo erg dat ze zeker de helft van het jaar niet meer te rijden was. Een combinatie van zon, vliegen en pollen zorgde ervoor dat ze zo hard met haar hoofd schudde dat ze niet meer uitkeek waar ze liep en daardoor bijna door de afrastering ging. Daarnaast moest ik zelf uitkijken dat ik geen klap van haar hoofd meekreeg. Ze keerde steeds meer in zichzelf, wilde overal met haar hoofd tegenaan schuren, soms tot bloedens toe. Ook in de wei had ze het moeilijk en verkoos steeds vaker de stal boven de wei. Voor mijn gevoel had ik al veel geprobeerd, waaronder: een op maat gemaakt zadel, een micklem hoofdstel, pollennetje, uv masker, osteopaat, craniosacraal, puur pollen, biologisch voer en bioresonantie therapie. Steeds vaker vroeg ik me af of dit voor Haya een leefbaar leven was of dat ik haar beter kon laten gaan...
Afgelopen voorjaar kwam ik het bericht van Janneke tegen en heb ik haar masterclass gevolgd. Ik was verrast door haar complete en andere benadering dan hetgeen ik tot dan toe al dacht te weten. Ik wilde het een kans geven en heb daarom voor de volledige aanpak gekozen, zoals Janneke het aanraadde.
Uiteindelijk bleek dat de elektrische behandeling die Haya gehad had in het verleden de tanden en kiezen te glad had gemaakt, waardoor de stand van het gebit niet goed was, en de maalfunctie niet optimaal, wat weer extra druk op het hoofd gaf.
Na de eerste behandeling van Janneke merkte ik al verschil. Haya's beknepen uitdrukking verdween, haar lijf werd losser, haar hoofd stiller en ze begon zich steeds wat meer open te stellen voor haar omgeving. Tegenwerken werd steeds vaker meewerken. Inmiddels na vier behandelingen kan ik in de volle zon ontspannen rijden en is haar hoofd nagenoeg stil. We hebben al veel mooie buitenritten gemaakt en een begin gemaakt met de dressuurtraining.
Ik had dit nooit durven dromen. Janneke heeft haar woorden waargemaakt. Haar behandelingen doet ze in alle rust, laat het paard "meedenken " in de te behandelen plekken. Dat is een wisselwerking die prachtig is om te zien. Ik waardeer haar duidelijke benadering over wat ze doet en wat ik kan verwachten. En last but not least is ze ook een heel fijn persoon, zeer betrokken en vol passie. Echt een topper!!!!
Marieke
Paard: Haya
Sinds een aantal jaren stond mijn paard Crocus in de wei steeds meer te schudden met zijn hoofd. Ook met rijden ging hij s zomers steeds meer proesten en kriebelen met zijn neus. Als ik hem uit de wei haalde stond hij bij de drinkbak te headbangen zoals ik het noemde. Zielig en vervelend voor hem vond ik en ik wilde dat voor hem oplossen. Ik wilde geen medicijnen of zenuw stilleggen maar zoeken naar een andere oplossing.
Toen zag ik op Facebook de uitnodiging voor een masterclass van Janneke over Headshaking en bedacht me dat dat misschien wel wat zou kunnen zijn. Dus heb ik me aangemeld en gekeken. Ik zag er wel wat in omdat er in de reguliere zorg nog weinig bekend is over alles wat er zich in een hoofd afspeelt. Dus ik heb een intake afspraak gemaakt. Dat was een hele uitgebreide eerste sessie.
Na die eerste sessie zag ik maar ook mijn stalgenoten, dat de blik ban mijn paard veranderde. Hij keek daarvoor wat zorgelijk en gesloten. Ik ben dus door gegaan met het traject. Na een aantal behandelingen kreeg ik al filmpjes van de stalhouder dat Crocus heel rustig in de wei stond, nog wel bij de waterbak maar hij stond met zijn neus in de wind te ruiken naar wat er voorbij kwam. Daarna vond ik hem steeds meer gewoon gras etend met zijn vrienden.
Nu heb ik een vrolijk, blij paard wat super in zijn vel zit. Lichamelijk is hij erg veranderd en zijn blik is veel opener geworden. Ik ben blij dat ik bij Janneke terecht ben gekomen, want van een blij paard zonder pijn en zorgen word ik als eigenaar ook erg blij!
Liselot
Paard: Crocus
Janneke Zijderveld
Ik ben Janneke zo ontzettend dankbaar. Zij weet echt wat ze doet. Ze heeft zo ontzettend veel kennis. Ook is ze zo ontzettend fijn tegenover het paard zodat het paard ook echt ontspant. Ik raad Janneke zeker aan voor mensen die niet meer weten wat ze met hun paard aan moeten omdat ze zo aan het schudden zijn of als hun paard niet goed in zijn/haar vel zit!
Sylvia
Paard: Edel
Janneke is echt een expert. Ze ziet meteen wat er niet goed is aan de houding van het paard en legt snel verbanden. Dit betekend dat je binnen een paar minuten weet wat er aan de hand kan zijn met je paard. Het fijne is dat ze daarna ook kan behandelen en weet wat er nodig is. Janneke is nuchter en spiritueel tegelijk. Je kunt met een gerust hart je paard aan haar toevertrouwen!
Ilaria
Paard: Chico
Mijn merrie had last van een extreme vorm van headshaken tijdens rijden, waardoor dat te gevaarlijk werd. Ik heb van alles geprobeerd zoals; lavendel, vliegenspray, supplementen, ander bit, hoofdstel, in het donker rijden, osteopaat enz. maar zonder resultaat. Ik was in het begin dus wel skeptisch, maar toch besloot ik de hulp van Janneke in te schakelen.
Janneke is een vriendelijke rustige meid die echt je paard wil helpen, en onder haar handen zag ik mijn merrie
veranderen en ontspannen. Mijn merrie is een totaal ander paard en bovendien.. geen Headshaker meer!
Kimberly
Paard: Duke