Aangezicht gerelateerde vorm van het headshaking-syndroom.

De aangezicht gerelateerde vorm van het headshaking-syndroom is waarschijnlijk de meest bekende vorm van het headshaking-syndroom. Maar het is niet de meest voorkomende vorm. Dat is maar goed ook, want dit is misschien wel één van de meest pijnlijke vormen die een paard kan hebben. In dit artikel ga ik verder in op het klachtenbeeld, symptomen en oorzaken.

"Mijn paard kan geen aanraking verdragen". 

Wanneer een paard last heeft van de aangezicht gerelateerde vorm van het headshaking-syndroom, dan kan een paard vaak geen aanraking op het hoofd meer verdragen.  Daarnaast zie je bijvoorbeeld ook dat deze paarden ook geen halster of hoofdstel kunnen verdragen met een neusriem omdat deze over de betrokken zenuw lopen. 

Bij deze vorm kan er sprake zijn van zowel een beklemming als een beschadiging van de zenuw die zorgt voor de gelaatsuitdrukkingen. Dat is tevens ook waar de vergelijking met trigeminus neuralgie bij mensen wordt gemaakt (aangezichtspijn). 

Hoe zit dat precies met de triggers bij de aangezicht gerelateerde vorm? 

Bij de aangezicht gerelateerde vorm van headshaking zijn de meest voorkomende triggers; aanraking (van het hoofd), de neusriem van een halster of hoofdstel, maar bijvoorbeeld ook gelaatsuitdrukkingen en soms zelfs vliegjes.  Het vermijden van het gebruiken van de aangezichtspieren is haast onmogelijk. Stel je maar eens voor dat je één dag lang je gezicht niet zou mogen bewegen omdat je anders een helse pijn zou ervaren. Is dat überhaupt mogelijk? 

Deze zenuwen die het gelaat aansturen worden dus de hele dag door gebruikt, en dus wordt deze zenuw ook zo'n beetje de hele dag getriggerd waardoor de tics vaak de hele dag door in allerlei mate aanwezig zijn.

Symptomen

Bij deze vorm zie je vaak dat paarden zich compleet afsluiten van hun omgeving. Hun houding wordt vaak als depressief omschreven omdat ze nauwelijks meer reageren op hun omgeving! Dit gedrag is een slimme manier waarop ze niet hoeven te reageren op hun omgeving en daardoor ook geen vorm van aanspanning in hun gelaat komt. Ze vermijden dus hiermee dat de zenuw gebruikt moet worden. Maar een paard waardig leven is het natuurlijk niet.  

Daarnaast zie je bij deze vorm ook veel dat paarden enorme kuilen in hun wangen trekken om hun gelaatspieren te beschermen tegen aanspanningen in een poging om de tics te onderdrukken.

Aanraking

Het aanraken van het hoofd van je paard is bij deze vorm een trigger die leid tot het hebben van een tic. Omdat de prikkel van de aanraking dus verwerkt wordt door de spieren die onder andere het gelaat van je paard aansturen.  Met name de benadering richting de neus en bovenkaak van je paard wordt vermeden. Sommige paarden laten bijv. wel aanraking toe op andere gebieden van het hoofd.

Neusriem

Wanneer een paard met deze vorm een halster of hoofdstel om heeft dan zorgt dit dus ook voor een prikkel op het gelaat van het paard, waardoor deze moet worden verwerkt in het zenuwstelsel. Wanneer de zenuw bekneld of beschadigt is geraakt lijdt dit tot het hebben van tics. 


Het klachtenbeeld van aangezicht gerelateerd headshaking.

Triggers:
Aanraking

Neusriem

Symptomen:

Apatisch
Vermijd prikkels
Wil geen halster om

Kenmerken:

Tics vaak de hele dag door

Betreffende zenuwen:

Cranial Nerve 7 : Fascial Nerve - Stuurt de spieren in het hoofd van die zorgen voor gezichtsuitdrukkingen en draagt bij aan de beweging van de kaak.
Cranial Nerve 5: Opthalmic branche of trigeminal nerve) gelaatsuitdrukkingen.

Schedeldeel:
Maxilla (Bovenkaak)

Kan een supplement helpen bij deze vorm?

Bij deze vorm wordt vaak gedacht dat een supplement kan bijdragen aan meer ontspanning in het lichaam. En er bestaan zeker supplementen die kunnen bijdragen aan het verminderen van spierspanning.

Echter is dat effect bij deze vorm van headshaking te weinig om daadwerkelijk voor een vermindering van klachten te zorgen. 

Daarbij lost het natuurlijk ook geen zenuwbeklemming of beschadiging op. 

Hoe kom ik erachter of mijn paard de aangezicht gerelateerde vorm heeft?

Belangrijk is vooral dat je voor een langere periode (minstens 30 dagen) de klachten gaat monitoren. Door dagelijks de heftigheid van de tics te beoordelen op een schaal van 1:10. En daarbij dus ook alle aanwezige triggers bij te houden, kun je er na deze periode achter komen of jouw paard daadwerkelijk deze vorm van headshaking heeft. 

Zorg dat je in de tussentijd nog nergens conclusies aan gaat verbinden, want als je dat wel doet dan zet je daarmee ook je oogkleppen op en dan loop je ook een heleboel relevante informatie mis. Dat kan ertoe leiden dat je misleid wordt, en vervolgens in middelen gaat investeren die jou helaas nooit verder gaan helpen. Probeer dat echt te voorkomen. 

Ik deel mijn belangrijkste tips voor een succesvolle aanpak van het headshaking-syndroom in mijn gratis Headshaking Tutorials, zodat jij deze klachten van jouw paard op een logische en bewezen manier aan kunt pakken.

Heb je tips over wat je kunt doen om deze Kaak gerelateerde vorm op te lossen?

Allereerst is het belangrijk om de oorzaak te gaan achterhalen, en die is bij ieder paard met deze vorm vaak net even ietsje anders. Dit is ook precies waarom wat voor de één werkt, niet hoeft te werken voor de ander. Dus kijk niet teveel naar wat anderen hebben gedaan.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je je niet focust op wat voor middelen je kunt inzetten om de klachten te onderdrukken, maar dat je echt de onderliggende oorzaak gaat aanpakken. Dus verspil geen tijd en geld aan allerlei druppels, supplementen, medicatie ect. maar zorg dat de onderliggende oorzaak wordt opgespoord en aangepakt.

Er is best veel wat je als eigenaar zelf kunt en moet doen. Uiteindelijk ben jij namelijk degene die beslissingen moet maken voor jouw paard, dat kan iemand anders niet doen. Het maken van een goede keuze, begint bij het verbeteren van je kennis. Pas als jij begrijpt wat er echt gaande is bij jouw paard, kun je daarin een goede keuze maken. Daarnaast is het ook echt belangrijk om gewoon logisch na te denken en de dingen vooral simpel te houden.

Verder kun je met de juiste tips en begeleiding ook best veel doen om jouw paard comfortabeler te maken. Dat is ook waarom ik een programma met begeleiding heb ontwikkeld om kennis, handvatten en tools te combineren tot een handleiding voor eigenaren van headshakers. Op die manier hoef je als eigenaar van een headshaker niet zelf meer te gaan dokteren. Maar heb je de mogelijkheid om een handleiding te volgen die volledig voor je is uitgewerkt. En waarbij je ook nog eens toewerkt naar het aanpakken van de onderliggende oorzaak. Hier kun je alle informatie vinden over dit programma.

"Terug de sport in!"

Samen met mijn paard ben ik nu bijna twee jaar geleden gevallen tijdens een eventing parcours, waarbij mijn paard een rare draai heeft gemaakt met zijn hoofd en hals.

Kort daarna begon hij allerlei rare dingen te vertonen, dan draaide hij heel raar met zijn hoofd. Soms stond hij met zijn hoofd aan de grond, alsof hij anders geëlektrocuteerd zou worden. Hij kon geen halster meer verdragen en stond depri in een hoek. 

Hij heeft een tijdje in de kliniek gestaan voor onderzoek en onder medicatie maar dit bleek voor hem geen oplossing. Ik was bang dat dit het einde zou betekenen voor hem, maar toen kreeg ik via een kennis te horen over Janneke en heb ik contact gezocht.  

Uiteindelijk heb ik met haar hulp de triggers kunnen achterhalen, en in combinatie van technieken die ik van haar kreeg, en haar behandelingen hem weer comfortabel gekregen. Inmiddels heeft hij eigenlijk vrijwel nooit last meer van tics en is hij weer gewoon te rijden. En hij gaat zelfs weer mee op oefenrondjes.

Aaron.

klant en cursist.

Wil jij de headshakingsklachten van jouw paard op een logische manier aanpakken?

Ik deel mijn belangrijkste tips met jou in korte praktische video's, zodat jij sneller kunt afrekenen met de headshakingsklachten van jouw paard!

Duidelijkheid over de klachten van je paard
Een gerichte en logische aanpak hanteren
Veelgemaakte fouten en valkuilen vermijden.
Inzicht in hoe jij deze problematiek het beste aanpakt!

Geen abracadabara wel A B C!

Niet eerst alles uitproberen in de hoop dat iets werkt, maar stap voor stap met een logische en bewezen aanpakstrategie!