Druk gerelateerde vorm van het headshaking-syndroom.
Druk gerelateerd headshaken is een vorm die heel regelmatig voorkomt. Eén van de voornaamste oorzaken van deze vorm is dan ook "hangen aan het halster" en overbelasting vanuit het lichaam. Er zijn meerdere triggers die een rol kunnen spelen bij deze vorm zoals bijvoorbeeld; de druk van het halster of hoofdstel, aanleuning maar ook het draaien van het hoofd. Doordat de oorzaak van deze vorm zich bij het achterhoofd van het paard bevind, is deze in verhouding tot andere vormen zoals; pollen, oog, oor of de kaak gerelateerde vorm vaak vrij 'eenvoudig' aan te pakken.
"Mijn paard wil niet worden aangeraakt bij z'n nek".
Eén van de veel voorkomende symptomen bij deze vorm is 'het niet aangeraakt willen worden rondom de nek'. Dat betekend overigens niet dat je op basis van die gegevens kunt beoordelen dat jouw paard dan automatisch lijd aan druk gerelateerd headshaken.
Deze vorm van headshaking ontstaat vaak doordat een paard bijvoorbeeld een keer flink gehangen heeft aan een halster of over de kop is geslagen. Maar ook langdurige overbelasting door verkeerd lichaamsgebruik kan uiteindelijk leiden tot klachten. In eerste instantie zal dat vooral zijn op het achterhoofd (occiput) die schade heeft opgelopen, wat ook ook de eerste 2 cervicale (hals) wervels schade op. Kenmerkend is dus dat paarden met deze vorm ook moeite hebben met het draaien van hun hoofd en hals. Daarbij zie je ook vaak een (flinke) onderhals.
Het is dan ook niet gek dat een paard niet graag wil worden aangeraakt in dit gebied.
Het achterhoofd heeft een hele belangrijke functie binnen de schedel en wanneer deze druk bevat, drukt dit ook door naar aangrenzende schedeldelen, weefsels en dus ook de zenuwen. Het kan enorme gevolgen hebben voor het functioneren van de zintuigen, en zelfs ook het maag-darmstelsel.
Hoe zit dat precies met de triggers bij druk gerelateerd headshaken?
Bij deze vorm van druk gerelateerd headshaken kunnen er maar liefst vier verschillende zenuwen bij betrokken zijn, waardoor er ook sprake is van uiteenlopende triggers. Het ene paard reageert bijvoorbeeld al op het aandoen van een hoofdstel of halster, terwijl het andere paard veel meer reageert op aanleuning of het draaien van het hoofd. Het is dus niet zo dat een paard met deze vorm hoeft te reageren op al deze triggers.
Aanleuning
Deze vorm van headshaking ontstaat vaak doordat een paard bijvoorbeeld een keer flink gehangen heeft aan een halster of over de kop is geslagen. Hierbij loopt het achterhoofd maar ook de eerste 2 cervicale (hals) wervels schade op. Kenmerkend is dus dat paarden met deze vorm ook moeite hebben met het draaien van hun hoofd en hals. Daarbij zie je ook vaak een flinke onderhals. Door de enorme spanning in de nek en bij het achterhoofd loopt de boel vast als een paard in aanleuning komt. Dat uit zich weer in een snelle ongecontroleerde tic.
Draaien van het hoofd
Paarden met druk gerelateerd headshaken hebben vaak moeite om hun hoofd te draaien waardoor ze de lagere halswervels (C4,C5,C6) meer belasten om nog enigszins rondom zich heen te kunnen kijken. De Accessory zenuw kan bekneld raken bij het achterhoofd, waardoor als het paard zijn/haar hoofd wil draaien er een kortsluiting ontstaat. Dit uit zich wederom in een snelle ongecontroleerde tic.
Halster/Hoofdstel
Wat ook een trigger kan zijn bij deze vorm is het omdoen van bijvoorbeeld een halster of hoofdstel of een paard leiden hieraan. Wanneer er sprake is van een zenuwbeklemming kan het halster/hoofdstel dus een trigger zijn waardoor er pijnlijke tics ontstaan.
Symptomen
Wat je verder veel ziet bij deze vorm is dat deze paarden regelmatig een soort bries aanval krijgen. Ze kunnen dan uren achter elkaar te staan briesen. Dit heeft er mee te maken dat Occiput in verbinding staat met de sinussen. Sinussen zijn luchtholtes en onder andere het voorhoofd bevat voorhoofdholtes. Druk op Occiput betekent dus automatisch ook druk op de voorhoofdholtes waardoor deze 'bries-aanvallen' ontstaan.
Bij deze vorm van headshaking heb ik in de afgelopen jaren ook veel orgaan gerelateerde klachten gezien zoals maagzweren en darmproblemen. Dit is te verklaren doordat de Vagus Nerve hierbij betrokken is welke de organen aanstuurt. Naarmate dat de druk op Occiput vermindert nemen ook de maag/darmklachten af.
Het klachtenbeeld van Druk gerelateerd headshaken.
Triggers:
Halster / Hoofdstel
Aanleuning
Draaien van het hoofd
Symptomen:
Wil niet worden aangeraakt bij nek en oren.
Maag/darm klachten zoals maagzweren, diarree.
Rug wegdrukken
Overmatig briesen (voorhoofdholte - compressie).
Onrustig met de tong (tongproblemen)
Kenmerken:
Voornamelijk in de omgang en training
Betreffende zenuwen:
Cranial Nerve 9 - Glossopharyngeal nerve - voorhoofdholtes/tong/
Cranial Nerve 10 -Vagus nerve - doorgeven van signalen vanuit de keel en oren, aansturen van de keelspieren en bijv. slikken, het aansturen van organen.
Cranial Nerve 11 - Accessory nerve - Bewegen van de nek
Cranial Nerve 12 - Hypoglossal nerve - aansturen van de tongspieren
Schedeldeel:
Occiput
Helpt een onderlegger bij deze vorm?
Het gebruik van een druk verdelende onderlegger kan zeker bijdragen aan meer comfort voor het paard. Echter is dit geen manier om de tics tegen te houden of te beperken.
Ieder paard heeft ook weer zijn eigen voorkeuren voor materiaaltypes en grootte van de onderlegger. Het vinden van een onderlegger is dus ook lang niet altijd eenvoudig. Je kunt dat wellicht beter aan een bitfitter overlaten met kennis van zaken.
Daarbij is een onderlegger natuurlijk ook geen oplossing, maar puur het proberen comfortabel houden tot je een echte oplossing hebt gehouden.
Hoe kom ik erachter of mijn paard de Druk gerelateerde vorm heeft?
Het is heel belangrijk om je niet te laten misleiden door symptomen zoals; briesen, rug wegdrukken, maag/darmklachten en het niet aangeraakt willen worden. Dit verteld namelijk alleen wat over de druk op de schedel, maar niet zozeer over de vorm van headshaking of over welke zenuw er bekneld zit geraakt. Belangrijk is vooral dat je voor een langere periode (minstens 30 dagen) de klachten gaat bijhouden.
Zorg dat je in de tussentijd nog nergens conclusies aan gaat verbinden, want als je dat wel doet dan zet je daarmee ook je oogkleppen op en dan loop je ook een heleboel relevante informatie mis. Dat kan ertoe leiden dat je misleid wordt, en vervolgens in middelen gaat investeren die jou helaas nooit verder gaan helpen. Probeer dat echt te voorkomen.
Ik deel mijn belangrijkste tips voor een succesvolle aanpak van het headshaking-syndroom in mijn gratis Headshaking Tutorials, zodat jij deze klachten van jouw paard op een logische en bewezen manier aan kunt pakken.
Heb je tips over wat je kunt doen om deze druk gerelateerde vorm op te lossen?
Allereerst is het belangrijk om de oorzaak te gaan achterhalen, en die is bij ieder paard met deze vorm vaak net even ietsje anders. Dit is ook precies waarom wat voor de één werkt, niet hoeft te werken voor de ander. Dus kijk niet teveel naar wat anderen hebben gedaan.
Daarnaast is het ook belangrijk dat je je niet focust op wat voor middelen je kunt inzetten om de klachten te onderdrukken, maar dat je echt de onderliggende oorzaak gaat aanpakken. Dus verspil geen tijd en geld aan allerlei druppels, supplementen, medicatie ect. maar zorg dat de onderliggende oorzaak wordt opgespoord en aangepakt.
Er is best veel wat je als eigenaar zelf kunt en moet doen. Uiteindelijk ben jij namelijk degene die beslissingen moet maken voor jouw paard, dat kan iemand anders niet doen. Het maken van een goede keuze, begint bij het verbeteren van je kennis. Pas als jij begrijpt wat er echt gaande is bij jouw paard, kun je daarin een goede keuze maken. Daarnaast is het ook echt belangrijk om gewoon logisch na te denken en de dingen vooral simpel te houden.
Verder kun je met de juiste tips en begeleiding ook best veel doen om jouw paard comfortabeler te maken. Dat is ook waarom ik een programma met begeleiding heb ontwikkeld om kennis, handvatten en tools te combineren tot een handleiding voor eigenaren van headshakers. Op die manier hoef je als eigenaar van een headshaker niet zelf meer te gaan dokteren. Maar heb je de mogelijkheid om een handleiding te volgen die volledig voor je is uitgewerkt. En waarbij je ook nog eens toewerkt naar het aanpakken van de onderliggende oorzaak. Win Win dus!
"Positief verrast!"
Ik ben heel blij dat ik dit heb gedaan. In eerste instantie dacht ik echt, nou dit wordt weer een klap geld voor niks, maar ik ben zeer positief verrast.
Mijn paard Harley reageert super goed op de massage en drukpunt technieken en de stap-voor-stap- methode werkt ook goed als eigenaar. Zo loop je namelijk niet te hard van stapel, maar kijk je echt stuk voor stuk met de theorieën naar je paard.
Ik denk dat deze cursus je ook heel zelfvoorzienend maakt. Kortom, heel blij mee!
Rave
Paard: Harley
Wil jij de headshakingsklachten van jouw paard op een logische manier aanpakken?
Ik deel mijn belangrijkste tips met jou in korte praktische video's, zodat jij sneller kunt afrekenen met de headshakingsklachten van jouw paard!
Geen abracadabara wel A B C!
Niet eerst alles uitproberen in de hoop dat iets werkt, maar stap voor stap met een logische en bewezen aanpakstrategie!