Voor veel eigenaren lijkt het alsof hun paard plots is begonnen met headshaken, maar achteraf gezien blijkt vaak dat er al langere tijd diverse signalen zijn geweest. Er komt ontzettend veel bij deze aandoening kijken, en daarom deel ik in dit artikel 'Wat te doen bij headshaking'. Dat is tevens ook de titel van mijn e-book, welke een soort handleiding vormt voor de deelnemers aan mijn programma de Headshaking Guide.
Er wordt veel bestempeld als zijnde headshaker, maar toch blijkt dat label lang niet altijd te kloppen. Er zit namelijk een verschil tussen de manier van schudden waarbij een bewuste beweging wordt gemaakt. (bijvoorbeeld om een vlieg te verjagen of in een jolige bui) Of een ongecontroleerde tic (ziet eruit alsof het paard een stroomstoot krijgt toegediend) die hoort bij het headshaking-syndroom. Ik heb eerder al een artikel geschreven over het verschil tussen hoofdschudden en de tic van het headshaking-syndroom, welke je hier kunt lezen.
Het is belangrijk om dus eerst onderscheid te maken in de manier van hoofdschudden. Want wanneer het paard een bewuste beweging maakt dan kan dit allerlei redenen hebben, maar dan is er geen sprake van het headshaking-syndroom. En dan vergt dat een andere benadering en aanpak dan wanneer dit wel het geval is. Het bespaard dus tijd en geld.
Ik heb hiervoor een gratis Headshaking Check ontwikkeld, waardoor jij er binnen no time ontdekt of jouw paard een echte headshaker is, of niet! En je ontvangt daarbij ook nog gelijk wat tips om je te paard goed te kunnen helpen in deze situatie.
Wanneer je een duidelijke ongecontroleerde tic ziet bij jouw paard, is er hoogstwaarschijnlijk sprake van het headshaking-syndroom. Je wilt dan vervolgens eerst een aantal dingen uitsluiten. Denk bijvoorbeeld aan afgebroken kiezen, ontstekingen aan één van de kiezen, in de neus of voorhoofdholtes of bijvoorbeeld in het oor en ook eventuele tumoren en fracturen op het hoofd wil je uitgesloten hebben. Daarom is het aan te raden om deze zoektocht te starten bij een erkend paardenarts. Wel zou ik je de tip mee willen geven om specifiek deze bovengenoemde factoren te willen uitsluiten.
Deze factoren zoals ontstekingen, fracturen en zelfs tumoren kunnen vergelijkbare klachten geven als het headshaking-syndroom. Als je dit dus niet eerst uitsluit, maar vervolgens wel allerlei dingen gaat proberen dan kan dit dus voor ongewenste reacties zorgen. Dat wil je ten alle tijden voorkomen.
Er is een reden waarom ik je echt wil adviseren om met de specifieke vraag voor uitsluiting van de bovengenoemde factoren naar een paardenarts te gaan.
Kom erachter of het hoofdschudden van jouw paard te maken heeft met het headshaking-syndroom. Deze eenvoudige en snelle check geeft je direct meer inzicht en helpt je stappen te zetten richting een blijvende oplossing voor je paard!
Wacht niet langer in onzekerheid. Met deze handige Headshaking Check ontdek je binnen no time of jouw paard last heeft van het headshaking-syndroom, en wat jij nu het beste kunt doen