Je paard is (plots) begonnen met hoofdschudden. Het begon eerst met af en toe wat schudden, maar nu lijkt het alleen maar erger te worden. Op internet vind je allerlei uiteenlopende informatie van allerlei ervaringsdeskundige. De één zweert bij een neusnetje, de ander bij de zenuw reset behandeling van de dierenarts. En de volgende juist weer bij een zonnebril of supplement. Het is overweldigend en je hebt geen idee waar je goed aan doet, of waar je het beste kunt beginnen. In dit artikel deel ik met jou hoe jij de kans vergroot om het hoofdschudden van je paard op te lossen.
Wanneer je het woord 'headshaking' letterlijk vertaald naar het Nederlands dan is dat een breed en ongrijpbaar begrip. Ik merk dat dit nogal eens leidt tot verwarring en verkeerde diagnoses bij paarden. Gelukkig is niet ieder paard dat schud met zijn/haar hoofd is per definitie een paard met het headshaking-syndroom. Daarom ga ik in dit artikel dieper in op het verschil tussen hoofdschudden en de tic van het headshaking-syndroom.
Ieder paard schud wel eens met zijn/haar hoofd. Waar dit bij de één is vanwege een jolige bui of een pluk manen die even niet lekker zit, kan dit bij een ander geval zo zijn dat dit voortkomt uit een zenuwbeklemming.
Zodra je paard een paar keer schud als hij/zij in een jolige bui is en daarmee het hoofd een keer opzij gooit, dan maakt dat je paard nog geen headshaker. Sterker nog, dit is volkomen normaal paardengedrag.
Het kan ook zo zijn dat je jouw paard ziet schudden vanwege vliegjes of mugjes. Dat wil nog niet direct zeggen dat jouw paard lijdt aan het headshaking-syndroom. Natuurlijk heb je zeker paarden met het headshaking-syndroom die erg heftig kunnen reageren op vliegen. Vliegen zorgen voor extra prikkels, en dat is nu net iets wat veel headshakers niet kunnen gebruiken.
Bovendien kunnen nu eenmaal erg irritant zijn, en is schudden soms de enige manier is om hier vanaf te komen. Maar zeg nu eens zelf, hoe zou jij reageren als heel je hoofd vol zat met allerlei vliegen?
Het is belangrijk om onderscheid te maken in de manieren waarop een paard kan schudden. In sommige gevallen is er niets aan de hand, en is een paard gewoon speels en jolig. Soms komt schudden voort vanuit een bepaalde blokkade of ongemak ergens in het lichaam. En dan heb je nog de ongecontroleerde snelle tic die hoort bij het headshaking-syndroom.
Bij een paard dat op een gecontroleerde manier schud, gaat het om een bewust gemaakte beweging. Dit kan om allerlei verschillende redenen zijn zoals bijvoorbeeld: dan is het dus een bewuste beweging die wordt gemaakt om allerlei redenen. Dit kan zijn vanwege irritatie door bijvoorbeeld een irritante vlieg, als je paard net zijn/haar hoofd heeft gestoten, in een jolige bui of omdat hij/zij iets van je wil.
Schudden om vliegen te verjagen
Opzij zwaaien met het hoofd in een jolige bui
Na het stoten van het hoofd
Omdat hij/zij iets van je wil (bijv. snoep of eten)
Ook oorzaken zoals stress of fysieke ongemakken kunnen ertoe leiden dat paarden (gecontroleerd) beginnen met het schudden van hun hoofd. Hiermee is er nog geen sprake van het headshaking-syndroom. (dus geen beklemming van één van de zenuwen op het hoofd) Maar is het wel verstandig om te achterhalen waar jouw paard ongemak ervaart.
Schudden tijdens het rijden
Schudden op stal (Door stress)
Schudden door pijn (denk bijv. aan koliek)
Bij een paard met het headshaking-syndroom ziet dit schudden eruit als een snelle tic. Het paard schud dan ongecontroleerd met het hoofd. Dit is vaak een hele vlugge beweging die zich niet laat stoppen. De beweging kan zowel horizontaal als verticaal zijn, en soms zelfs beide. Als je niet goed kunt bedenken hoe een zenuwtic er uitziet dan zou je een persoon met de aandoening ‘tourette’ met fysieke verschijnselen als voorbeeld kunnen nemen.
Een andere manier waarop mensen de tic veel omschrijven is alsof een paard een stroomstoot krijgt toegediend van binnenuit. Deze ontstaat als gevolg van een beklemming of beschadiging aan één van de craniale zenuwen. In dit artikel lees je meer over wat het headshaking-syndroom precies inhoud.
Wat ik veel tegenkom is dat paarden allerlei labeltjes opgeplakt krijgen, die het vinden van een passende oplossing belemmeren. Daar wil ik je met dit artikel dan ook voor behoeden.
Zo komt het regelmatig voor dat ik filmpjes toegestuurd krijg van mensen die ervan overtuigd zijn dat hun paard het headshaking-syndroom heeft, terwijl dit gaat om een gecontroleerde manier van schudden. De diagnose is dus al niet goed, de onderliggende oorzaak is totaal anders en waarschijnlijk bevind deze zich ook op een plek elders in het lichaam. Wanneer je als eigenaar dan focust op het headshaking-syndroom dan vind je nooit een oplossing omdat de onderliggende oorzaak niet wordt aangepakt.
Wat ik helaas ook zie gebeuren is dat mensen hun paard labelen als zijnde headshaker, met een paard dat zijn hoofd opzij zwaait in een jolige bui. En ze vervolgens bij een therapeut terecht komen die het paard in kwestie een flink aantal keer behandeld, zonder dat er iets wordt opgelost of aan de hand is.
Ik wil dus benadrukken om een beetje je boerenverstand te blijven gebruiken, en dingen echt te beredeneren vanuit logica. Daar ben jij en uiteindelijk dus ook je paard misschien nog wel het meest bij geholpen.
Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel een beter beeld hebt gekregen van het verschil tussen hoofdschudden bij een paard en de tic het headshaking-syndroom. Mocht je nog twijfelen, dan raad ik je zeker aan om mijn gratis Headshaking Check te doen. Dan kom je er binnen enkele minuten achter om welke manier van schudden het gaat en ontvang je ook nog wat extra tips!
Kom erachter of het hoofdschudden van jouw paard te maken heeft met het headshaking-syndroom. Deze eenvoudige en snelle check geeft je direct meer inzicht en helpt je stappen te zetten richting een blijvende oplossing voor je paard!
Wacht niet langer in onzekerheid. Met deze handige Headshaking Check ontdek je binnen no time of jouw paard last heeft van het headshaking-syndroom, en wat jij nu het beste kunt doen